13. prosince 2009

Pernicky II

Jeden recept na pernicky tu uz mame. Ne ze bych s nim nebyla spokojena, ale proc nevyzkouset neco noveho. Podle receptu z minuleho roku udelate pernicky, na ktere jste pravdepodobne byli zvykli z domova. Tenhle recept nabizi pernicky, ktere jsou tradicnejsi v Americe (pouziva melasu), ale popravde zas tak velky chutovy rozdil tam neni :). Pernikove jsou oba dva.

Ingredience:
1/2 hrnku hnedeho cukru
1/3 hrnku oleje
1/4 hrnku sojoveho mleka
1/4 hrnku melasy (vetsi sklenici koupite za cca 60kc ve zdravych vyzivach nebo treba v Marks&Spencer)
2 lzice rumu nebo pul lzicky rumove tresti
3 lzice dynoveho pyre (haha, neni nutne, ale myslim, ze tomu doda vlacnost .)
2 hrnky polohrube mouky (patrne budete potrebovat vice, zacnete s 2ma hrnky a pote pridavejte dle konzistence testa)
2 lzice kakaa
3 lzicky koreni do perniku (prodava se namichane, pokud nemate, dejte po kavove lzicce muskat nuss, skorice a hrebicku a 2 lzicky mleteho zazvoru)
1/2 pecici sody
1/2 prasku do peciva (pokud chcete pernicky hodne aromaticke muzete zavrsit praskem do perniku)
1/2 lzicky soli


Muzete ozdobit (falesnym) marcipanem a polevou (popr. pote jeste posypte cukrem, viz placka vpravo po rozkliknuti)

Postup:

Ve vetsi mise asi 3 minuty slehejte olej a cukr. Pridejte sojove mleko a molasu a opet proslehejte, dokud se smes nespoji. V mensi mise si smichejte suche ingredience a ty pote prosajte do vetsi misy s tekutou smesi (kakao hrudkuje atd., ale pokud ste lini tak to tam proste vysypte;). Testo promichejte vareckou v mise, pote prendejte na val, prodelavejte a pridavejte mouku, dokud nema peknou pevnou konzistenci a temer nelepi (malinko muze). Rozplacnete, zabalte do potravinove folie a nechte minimalne hodinu, maximalne tak 3 dny v chladu.
Kdyz jste pripraveni na peceni, vyndejte testo z lednice a nechte ho chvili stat pri pokojove teplote. Troubu predehrejte na 180°C a plech vylozte pecicim papirem. Testo rozdelte na pul a na dobre pomoucne plose prvni pulku vyvalejte asi na 4mm placku. Vykrajujte vesele vanocni tvarecky, juchajda. (ehm)... Kdyz je plech plny, dejte ho do vyhrate trouby a pecte 8 minut (pokud mate opravdu velke pernicky, muzete 9-10 minut, ale cim dele je budete pect, tim budou tvrdsi). Vyndejte z trouby a nechte jeste par minut na plechu, pote prendejte na mrizku a nechte uplne vychladnout.

Pin It Now!

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Můžu se zeptat na nějaký zaručený recept na vegan polevu? Nějakou, s kterou se dá fakt tvořit? Díky moc :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...