9. října 2012

Brownies

Brownies a obecně čokoládu nijak zvlášť nevyhledávám, ale tyhle mě velmi příjemně překvapily. Protože jsou velmi hutné a syté (a takové brownies předpokládám být mají), podávejte je s kokosovou nebo ovesnou šlehačkou či rostlinným jogurtem a čerstvou mátou (ta je vynikající k většině hutnějších dezertů).
U brownies, založených na kakau a čokoládě, logicky platí, že čím lepší suroviny použijete, tím chutnější bude výsledek. V čokoládách zatím nemám jednoznačného favorita, ale co se týče kakaa, doporučuji to z DM, které je odtučněné méně, než ty běžně k dostání a má tak plnější a čokoládovější chuť.
Původní recept se spekulos karamelovým zdobením z Ladycakes blogu.


Ingredience:
1 a 1/4 hrnku polohrubé mouky
1/2 hrnku kakaa (na vaření)
3/4 lžičky soli
1/4 lžičky sody bikarbony
2 lžíce najemno namletých lněných semínek
1/4 hrnku vody
80 gr rostlinného tuku (Alsan)
90 gr čokolády
1/4 hrnku čokoládových peciček či na kousky nasekané čokolády
1 hrnek hnědého cukru
1 lžička vanilkového extraktu (nebo část cukru nahraďte vanilkovým cukrem)
1/2 hrnku mandlového či jiného rostlinného mléka

Postup:
Troubu předehřejte na 180°C a dortovou formu (či jinou obobné velikosti) vyložte pečícím papírem. Ve větší míse smíchejte mouku, kakao, sůl a sodu. V hrníčku prošlehejte rozemleté lněné semínko a vodu a odložte na chvíli do mrazáku. Ve vodní lázni rozehřejte 90gr čokolády společně s Alsanem, cukrem a vanilkovým extraktem. Poté, co je směs hladká přimíchejte rostlinné mléko. Čokoládovou směs a našlehané lněné semínko nalijte do suchých ingrediencí a dobře zamíchejte vařečkou, poté vmíchejte čokoládové kousky. Těsto vlijte do formy, zarovnejte a s formou párkrát lehce klepněte o stůl, aby bylo těsto rovnoměrně rozmístěné. Pečte asi 24-26 minut, nechte vychladnout ve formě. Pokud máte rádi brownies (jako já) tužší a hutnější (trochu fudgy), skladujte je v lednici (nebo je můžete dát dokonce na chvíli do mrazáku - čokoláda ještě více ztuhne).

Pin It Now!

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Povedly se a kam se hrabou neveganský :)

Anonymní řekl(a)...

Díky za bezva recept!Dělala jsem je (brownies)z vody místo mléka a dala jsem tam 1/2 cukru, ale i tak chutnají hříšně a jsou správně fudgy.
K.

Anonymní řekl(a)...

Ľanové semienka som nahradila rozmačkaným banánom, mlieko dala ryžové z DM a brownies sú výborné, vďaka za inšpiráciu :)

Veronika řekl(a)...

Takže i vegani patří mezi masu, pro kterou jsou plantáže plné palem. Viz. rostlinný tuk Alsan. Přinejmenším zvláštní! O co tedy, prosím, v tomto životním stylu jde?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...