29. ledna 2013

Houbová omáčka

V týdnu jsem dostala hroznou chuť na krémovou houbovou omáčku. Houby radši sbírám než jím, takže z léta máme ještě slušnou zásobu sušených hub, mimo jiné krásných pravých hřibů, takže se surovinami nebyl problém. No a taky jsem se už chvíli těšila na krásně vypadající těstoviny, které jsme dostali darem. Omáčka i těstoviny se povedly na výbornou, takže je téměř mou povinností, podělit se o recept ;).
 .

Ingredience:
dvě plné hrsti sušených nebo cca 300-350 gr čerstvých hub - sušené před přípravou jídla namočte asi na hodinu do vody
50 gr Alsanu nebo cca 3 lžíce oleje
3 lžíce hladké mouky
800 ml zeleninového vývaru, případně vody, ve které se máčely houby s odpovídajícím množstvím zeleninového bujonu (doporučuji sypký Alnatura)
1 velká najemno nakrájená cibule
kmín (já mám rádá HODNĚ)
200 gr silken tofu (ev. je možné nahradit soj. smetanou, ale konzistence a chuť asi bude trochu jiná)
šťáva z 1 menšího citronu
půl lžičky hořčice 
další olej
bílý pepř, ocet

Malé houby velké houby houbičky, kulaté mají hlavičky


Postup:
Houby nakrájejte/nalámejte na menší kousky, namočte na hodinu do vody, poté slijte (vodu si nechte, viz ingredience) a nechte okapat na cedníku. V hrnci rozehřejte Alsan, zaprašte moukou a za stálého míchání připravte jíšku. Po chviličce opékání mouky (nesmí zhnědnout) zalijte vývarem a na mírném ohni vařte asi půl hodiny (či po dobu přípravy hub). V jiném hrnci či větší pánvi rozehřejte olej a osmahněte cibuli dozlatova (asi 8 minut). Přidejte kmín a houby a pod pokličkou poduste 10 minut. Přidejte základ z jíšky a opět na mírném plameni vařte asi další čtvrthodinu. Mezi tím si připravte silken tofu - nadrobte ho do misky, přidejte šťávu z citronu, hořčici, trochu oleje, příp. i umeocta. Vše rozmixujte do hladka. Krém vmíchejte do omáčky, dochuťte octem, pepřem a solí. Před podáváním posypte nekadeřavou petrželí.
Dobrou chuť!

Pin It Now!

Žádné komentáře:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...