6. dubna 2014

Skvělý Hummus s Červenou Řepou

Výborná variace na hummus s pečenou červenou řepou. Skvělá chuť, krásná barva, skvělé složení, které neubližuje. Co víc si od jídla přát?


 


Řepu na tento recept doporučuji péct v troubě, stejně tak jí však můžete uvařit nebo použít sterilovanou řepu. Je však nutné počítat s tím, že to lehce změní chuť humusu (sterilovaná řepa je kyselejší, uberte tedy na citrónové šťávě). Sezamovou pastu tahini koupíte ve zdravé výživě či orientálních potravinách. Není ale nic těžkého udělat si jí doma - krátce opražíte sezam a mixujete ho tak dlouho, dokud neuvolní oleje a nestane se z něj hladký krém.
Z uvedeného množství získáte cca 6 větších porcí hummusu, pokud je vás méně, udělejte hummus pouze z polovičního množství.




Ingredience:
Hummus:
440 g vařené cizrny (domácí či např. vařená cizrna ve skleničce Alnatura)
250 g červené řepy (nejlépe menší bulvy)
1 lžíce mletého římského kmínu
1 citrón (ideálně bio chemicky neošetřený)
3 - 4 stroužky česneku
60 g tahini
35 ml kvalitního olivového oleje
sůl a čerstvě mletý pepř 
K podávání:
olivový olej
dýňová semínka
bílý rostlinný/ořechový jogurt (domácí či např. Provamel, AlproSoya, Soyade)
dobré pečivo či na špalíčky nakrájená zelenina (mrkev, řapíkatý celer, okurka)
čerstvé bylinky (kopr, koriandr, bazalka, petržel)




Postup:
Troubu předehřejte na 190°C. Řepy dobře omyjte a co nejlépe očistěte kartáčkem. Na plech dejte list alobalu, na něj položte řepy, zakápněte olivovým olejem a posypte solí. Dobře zabalte do alobalu, vložte do trouby a pečte asi hodinu, dokud nejsou řepy měkké a jdou snadno propíchnout vidličkou. Poté nechte alespoň lehce vychladnout. Pokud používáte cizrnu z konzervy, dobře jí opláchněte a nechte okapat. Přendejte do mixéru, přidejte na kousky nakrájenou řepu, římský kmín, kůru z citrónu a šťávu asi z poloviny citrónů, rozmačkaný česnek, tahini, olivový olej, pepř a sůl. Rozmixujte dohladka, ochutnejte a dochuťte citrónovou šťávou, solí a pepřem (chuť se však dále rozleží). Nechte alespoň půl hodiny odležet v lednici. 



Podávejte s opraženými dýňovými semínky, olivovým olejem a čerstvými bylinkami, ev. i s bílým jogurtem. Skvělé jako hlavní jídlo s pečivem či zeleninou nebo jako náplň do sendvičů či přílohu k "abundance bowls".


Pin It Now!

7 komentářů:

Simply MeMe řekl(a)...

Ooh ano, takove zdrave dobroty ja muzu ;) Delam si neco podobneho, nekdy misto cizrny pouziju cervene fazole. Jen mi prosim prozdrad, co to je tahini???

Pupa řekl(a)...

Rozmixovany sezam, je to napsane v uvodu :)

agleska řekl(a)...

Vynikajici. Vynikajici. Vynikajici!
A k tahini: vrele doporucuju zn. BAKTAT, k sehnani v Myslikove ve Farah. Neda se srovnat s jakymkoliv jinym.

Pimparoo řekl(a)...

Kdyz uz vime co je tahini tak pripominam ze citron je to zlute!

Gabrielle Crystal ℛoseℬonniee řekl(a)...

Lovely photos. Nice post :)

ℓα ℒιcσrηe - ℒa vie est ℓa petite ℓicorne.
* Giveaway *

Anonymní řekl(a)...

je to super dobry, pridala sem k ty repe do trouby jeste palici cesneku, mnamy

شات دردشة بنات مصر شات مصريه řekl(a)...

شات بنات مصر
شات بنت مصر
chat
شات بنات مصر
شات بنات مصر
شات مصرى
شات مصرى
شات مصري
بنات مصر
دردشة
شات بنت
شات
شات
شات
شات مصر
شات مصرية

شات مصرى
شات بنات مصر
شات مصرى
بنات مصر
دردشة
شات مصرى
شات بنات
شات مصر
شات مصرية
شات مصر
شات مصرية

شات مصرية
شات مصريه


شات بنات مصر
http://moon-masr.blogspot.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...